Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Σήμερα ποιος?

Προσωπικότητα της Εβδομάδας

Με αφορμή το κείμενο για τη σχέση γυναίκας και διαφήμισης σκεφτήκαμε να ορίσουμε ως προσωπικότητα αυτής της εβδομάδας την Barbara Kruger, η οποία είναι γνωστή φεμινίστρια καλλιτέχνιδα.

Γεννήθηκε στο Newark του New Jersey των ΗΠΑ το 1945 και έφυγε από εκεί το 1964 για να παρακολουθήσει μάθηματα στο Syracuse University. Μετά από ένα χρόνο εκεί, μετακόμισε στην Νέα Υόρκη, όπου και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο Parsons School of Design. Φοίτησε μαζί με τους Diane Arbus και Marvin Israel, ο οποίος ως σχεδιαστής γραφικών και καλλιτεχνικός διευθυντής στο Harpers Bazaar τη δεκαετία του 1960, συνέστησε την Kruger σε φωτογράφους και στους ανθρώπους του χώρου των περιοδικών και της μόδας. Μετά από ένα χρόνο στη σχολή Parsons, η Kruger έφυγε και άρχισε να δουλεύει στο περιοδικό Mademoiselle ως σχεδιάστρια χαμηλού επιπέδου (entrylevel designer).

Πολλές από τις δουλειές της αποτελούνται από ασπρόμαυρες φωτογραφίες οι οποίες είναι τοποθετημένες μέσα σε άσπρο και κόκκινο πλαίσιο. Οι φράσεις που περιλαμβάνονται στα έργα της είναι εμφαντικές και χρησιμοποιεί ιδιαίτερα αντωνυμίες όπως «εσύ», «εγώ», «εμείς» και «αυτοί». Η τοποθέτηση της τέχνης της Kruger μαζί με κείμενα που αποτελούν κριτική σχετικά με το σεξισμό και το μισογυνισμό και την κυκλοφορία της δύναμης μεταξύ κουλτουρών είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στη δουλειά της.

Την προηγούμενη δεκαετία, η Kruger δημιούργησε ένα σύνολο από βίντεο, ταινίες, αρχείων ήχου και προβολών. Περιτυλίγοντας το θεατή με τα θέλγητρα της απευθείας αναφοράς σε αυτόν, η δουλειά της αναφέρεται ιδιαίτερα στις γλυκές αλλά και σκληρές πλευρές της κοινωνικής ζωής: πώς είμαστε με τους άλλους ανθρώπους.

Το 2005, η Kruger τιμήθηκε στην 51η Biennale της Βενετίας με το «Χρυσό Λιοντάρι» για το επίτευγμα ζωής (Lifetime Achievement), η οποία είναι τώρα καθηγήτρια στο UCLA.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Είδα και άλλα έργα της σε κάποιο site, και πραγματικά μέσα από τις φωτογραφίες της κάνει πολύ πετυχημένα και αιχμηρά σχόλια για το κοινωνικό γίγνεσθαι.